2016. jan 28.

A SAJT - terápiás jelleggel

írta: ÍzekTrendekSzerelmek
A SAJT - terápiás jelleggel

dsc_0505.JPG

Mi kell ahhoz, hogy sajtot készítsek? Tej? Recept? Edénykészlet? Idő? Sajthárfa, sajtkard, sajtkendő, sajtforma, sajtprés? ... Sajt? Vagy mindez nem elég? 

Már vagy fél éve tervezgettem egy barátnőm felhívására, hogy elmegyek egy sajtkészítő tanfolyamra. Eléggé szeretek főzni, sütni, a konyhában kreatívkodni, és mindig keresem az új kihívásokat ebben a környezetben. Eddig persze semmi újszerű nincs ebben a dologban, csak szerettem volna megágyazni kicsit a mostani cikknek.

De mit is tanul az ember egy sajtkészítő tanfolyamon...

Csináld, csináld, jól csináld!

Megtanulja, hogy kell elkészíteni a joghurtot, tejfölt, túrót, krémsajtot, vajat, gomolyát, ricottát/ordát, parenyicát, mozarellát, és még a trappistát is. Azt gondolom, ez egy elég impozáns felsorolás, kicsit hihetetlennek is tűnik, hogy mindezt ennyi idő alatt el lehet sajátítani, de mégsem ebben látom a legnagyobb értékét ennek a 3 napnak. A recepteket meg lehet találni akár a neten is, ezért önmagában nem érné meg. Ráadásul, hiába van recepted, ha nincs meg hozzá otthon sem a professzionális felszerelésed, sem a tökéletesen szabályozható hőmérsékletű és páratartalmú pincéd/borhűtőd/kamrád. Nem beszélve arról a szabadidő mennyiségről, amit rá lehetne szánni 1-1 nagyobb odafigyelést igénylő sajt pontos elkészítéséhez. Én ettől kicsit kétségbe is estem első nap. :)

A megkönnyebbülés akkor következett, amikor közös sajtkészítés közben kiderült számomra, hogy itt csak akkor kell másodpercekre figyelni, ha mindig tökéletesen ugyanazt a minőséget szeretnéd készíteni, mert pl. eladásra készíted a sajtodat. Persze, akkor nem árt. :) Én maximum olyan sajtokkal tudnék standolni a piacon, amikre a következő feliratok lennének írva: "bazsalikomos gomolya pályázati időszakból", "vörösborban felejtett trappista, ami majdnem a lakberendezési hobbim áldozata lett" vagy épp "lendülettel készített csípőspaprikás sajt", esetleg "ezt nem rég találtam, szerintem kész :)".

dsc_0502.JPG

De az biztos, hogy mindegyiknek lelke lenne. Vagy a készítő életszakaszait képviselhetnék. A lényeg, hogy kis gyakorlással, és néhány jótanáccsal rá lehet érezni, hogy melyek azok a részletek, amik érzékenyebbek, és melyek azok, amik egyik vagy másik irányban változtathatnak a sajton, de tönkre nem teszik. 

Bízom benne, hogy senkinek nem lett az a benyomása, hogy ez egy triviális dolog. Sőt, azt szeretném hangsúlyozni, hogy minél többet kell gyakorolni, viszont megijedni nem kell tőle. :)

Na, és a terápia...

Mint az előzőekben utaltam rá, nem mindig van az embernek olyan rettentő sok ideje/kapacitása arra, hogy sajtokat csináljon. Vagy egyszerűen épp az a nyugalom hiányzik, ami ahhoz kell, hogy betartsd a receptet, ne akarj sajtkészítés közben még 3 dolgot csinálni, csak mert épp két hőfok között még pont belefér egy mosás, egy e-mail elküldése, egy telefonhívás. 

dsc_0475.JPG

Ha odafigyelünk, a sajt is jobban sikerül, és az élmény is kellemesebb. Kicsit kitisztítja az elmét, frissebben tudunk utána bármihez hozzáfogni. Ezeket a gondolatokat nem magamtól találtam ám ki, hanem az a bizonyos kis "tanfolyami plusz", amit kaptunk a receptek mellé. 

Amit viszont magamtól fedeztem fel, az az, hogy mennyire szükségem van azokra a cselekvésekre, amik ellensúlyozzák a számítógép előtt töltött óráimat, azokat a feladatokat, amiket pl. online el lehet intézni, vagy mások instruálásával. Szerintem azoknak is sokat tud adni egy sajt elkészítése, akik munkájuk során egy-egy folyamat részfeladataiért felelnek. Mert nem látják az elejét, nem látják a végét, nincs meg a befejezés élménye. Itt a tej megvásárlásától a sajt elfogyasztásáig végigkísérheted a termékedet.

dsc_0472.JPG

Azoknak, akik nem dolgoztak még a tejjel (nem egy kakaóstej elkészítésére gondolok), ajánlom első lépésként a következő egyszerű joghurt receptet:

http://www.hazisajtkeszites.hu/joghurt-keszites

Ezt már 1 liter tejből is meg lehet csinálni, lesz belőle 1 liter isteni finom joghurtod, amit pl. egy kis házi lekvárral elfogyaszthatsz, vagy akár magában is. Nem, nincs benne cukor. Nem is kell bele, próbáld ki!

dsc_0488.JPG

Szólj hozzá

Kreatív Életmód Ízek Hasznos Szerelmek